واص مکانیکی مواد دسته ای از خواص ماده هستند که عکس العمل آن ها را در برابر نیروهای فیزیکی وارد شده بررسی می کنند. خواصی مانند استحکام تسلیم، استحکام کششی، فشاری و برشی، سفتی، سختی و استحکام ضربه ای، بررسی ریز ساختار، پدیده های خستگی، خزش، مقاومت به اکسید شدن، مقاومت به انواع خوردگی و … که در مقالات پیشین به بررسی آن ها پرداختیم. اصولا برای اندازه گیری خواص گفته شده از آزمون های مخرب استفاده می شود. این آزمون ها به دو صورت ماکرو (Macro) و میکرو (Micro) انجام می گیرد که البته روش های ماکرو را می توان با تغییر کاربری به مقیاس میکرو برد. در نگارش این مقاله سعی داریم تا ضمن معرفی سختی، به بررسی روش های سختی سنجی مواد بپردازیم.

 

 

سختی چیست؟

 

 

سختی، از ویژگی های اصلی و ذاتی یک ماده نیست. برای مثال در یک ماده خاص، مقدار سختی در دو نقطه مختلف آن ممکن است فرق داشته باشد. در صورتی که خصوصیتی مثل مدول الاستیسیته (E) برای یک ماده کاملا مشخص است. برای واژه سختی می توان بیش از یک معنی تعریف کرد:

 

 

  • طبق تعریف اول سختی را می توان به صورت مقاومت ماده در برابر سایش دانست.
  • طبق تعریف دوم سختی را می توان به صورت مقاومت در مقابل تغییر شکل پلاستیک یا دائمی دانست.
  • اما بر طبق تعریف سوم که رایج تر است، اصطلاح سختی را می توان به میزان مقاومت اجسام در برابر تغییر شکل پلاستیک توسط فرورفتن جسم تیز در آن ها نسبت داد.

 

 

به طور کل برای کسی که با علم مکانیک و مواد سروکار دارد به احتمال زیاد سختی به معنی “مقاومت در برابر فرورفتگی” است. لازم به ذکر است که سختی یک عدد بدون بعد است و عدد بیش تر در هر مقیاس، به معنی ماده سخت تر است.

 

 

سختی سنجی چیست؟

 

 

سختی سنجی، یک آزمون مکانیکی ارزشمند، واضح و معمول است که در طول ۲۵۰ سال گذشته برای اکثر مواد و به خصوص فلزات مورد استفاده قرار گرفته است. شواهد نشان می دهند سختی سنجی اولیه در سال ۱۷۷۲ شروع شد. در آن زمان لبه دو نمونه فلزی منشوری شکل بر روی هم فشار داده می شدند و هر ماده ای که بر روی دیگری خراش می انداخت سخت تر شناخته می شد. امروزه اصول سختی سنجی بر پایه‌ی اندازه گیری مقاومت جسم در برابر فرورفتگی سنجیده می شود.

 

 

اساس این آزمون به صورت اندازه گیری میزان نفوذ جسم نفوذکننده درون نمونه‌ی آزمایش است. در مرحله‌ی بعد نیز نیروی لازم برای این کار افزایش یافته یا مقدار فرو روندگی در برابر نیرویی معین اندازه گیری می شود. به این ترتیب می توان سختی جسم مورد نظر را اندازه گیری کرد. امروزه از روش های مختلف سختی سنجی به منظور اندازه گیری میزان سختی فلزات به ویژه پس از سخت کاری و عملیات حرارتی استفاده می شود. در ادامه به تحلیل روش های سختی سنجی خواهیم پرداخت.

 

 

سختی سنجی مینرالوژی (موس) «MOHS»

 

 

این روش در واقع همان روش قدیمی مذکور است که بعدها در سال ۱۸۲۲ به روش سختی سنجی ماینرالوژی (کانی شناسی) تکامل یافت. در این روش مینرال ها (سنگ ها) و سایر مواد بر حسب قدرت خراش دادن بر دیگر مواد طبقه بندی شده و در جدول MOHS جایگذاری می شوند. نرم ترین کانی این جدول “تالک” دارای سختی ۱ و سخت ترین آن ها یعنی الماس با سختی ۱۰ هستند. بر اساس جدول زیر، جسم سخت تر قایلیت ایجاد خراش بر روی جسم نرم تر را دارد. این روش، تست ساده ای برای سنجش سختی محسوب می شود اما معمولا برای فلزات مورد استفاده قرار نمی گیرد.

سختی سنجی شُور «SHORE»

 

 

سختی سنجی شور روشی قدیمی است که معمولا برای اندازه‌گیری سختی صفحات نازک به کار می‌رود. در این روش یک هرم الماسی (یا منشور) از ارتفاع معینی رها شده و پس از برخورد با صفحه مجدداً به طرف بالا باز می گردد. با توجه به ارتفاع بازگشت، می توان سختی را به روش شور محاسبه کرد. بدین ترتیب که هر چه هرم یا منشور الماس پس از برخورد با صفحه به ارتفاع بالاتری برگردد، جسم سخت‌تر است، زیرا انرژی کمتری صرف تغییر شکل نرم جسم می‌شود.

 

 

سختی سنجی برینل «HB»

 

 

یکی از قدیمی ترین روش های سختی سنجی، آزمایش برینل است. برینل یک آزمون سختی سنجی ایستایی است که بر اساس صورت فشردن یک ساچمه فولادی سخت بر روی سطح نمونه تعریف می شود.

 

 

در این آزمون معمولا از یک ساچمه به قطر ۱۰ میلی متر از جنس فولاد سخت یا کربور تنگستن، برای اعمال بار بر روی سطح ماده استفاده می شود. برای فلزات سخت، مقدار بار ۳۰۰۰ کیلوگرم، برای فلزات نیمه سخت ۱۵۰۰ کیلوگرم و برای نرم ۵۰۰ کیلوگرم یا کمتر تعبیه می شود. در آزمایشات استاندارد، بار کامل به مدت سی ثانیه بر روی فلزات آهنی و ۶۰ ثانیه بر روی فلزات نرم تر وارد می آید. عدد سختی برینل (BHN) مقدار فشار وارد بر واحد سطح حفره ایجاد شده بر حسب کیلوگرم بر میلی متر مربع است.

 

 

تست برینل را می توان توسط یک دستگاه آزمون عمومی (یونیورسال) با اضافه کردن یک مبدل مناسب که ساچمه را نگه دارد، انجام داد. در آزمایش برینل استاندارد قطر حفره ایجاد شده توسط ساچمه، به وسیله یک میکروسکوپ میکرومتر و یا میکروسکوپ برینل که یک صفحه شفاف مدرج در میان آن است، اندازه گرفته می شود.

سختی سنجی برینل معیار خوبی برای اندازه گیری سختی است اما دارای محدودیت هایی است. یکی از این محدودیت ها مناسب نبودن آن برای قطعات خیلی سخت است. چرا که در این مواد ساچمه عموما تغییر شکل می دهد. همچنین برای قطعات خیلی نازک که عمق حفره ایجاد شده بیشتر از ضخامت قطعه باشد، این روش پیشنهاد نمی شود

 

سختی سنجی ویکرز «HV»

 

 

در تست سختی ویکرز از یک هرم الماسی با قاعده مربع به عنوان سنبه استفاده می شود. زاویه میان وجوه مقابل این هرم ۱۳۶ درجه است. بار اعمالی نیز معمولا بین ۱۰ تا ۱۵ ثانیه اعمال می‌شود. اثر این روش روی نمونه آزمایش مربعی شکل است.

 

 

در دستگاه های آزمایش استاندارد ویکرز، دو تیغه درون چشمی میکروسکوپ تعبیه شده اند. تیغه ها طوری تنظیم می شوند که درست بر لبه های فرورفتگی منطبق شوند. فاصله بین دو تیغه از روی مقیاس متصل به چشمی خوانده می شود. عدد خوانده شده، عدد چشمی نام دارد و همراه هر دستگاه آزمایش جدول هایی برای تبدیل عدد چشمی به عدد سختی ویکرز به ازای نیروهای مختلف وجود دارد. عدد چشمی را می توان با دقت ۰٫۰۰۱ میلی متر خواند.

برای دستیابی به بهترین جواب آزمون سختی، نیروی فرورونده باید طوری انتخاب شود که قطر فرورفتگی حدود ۰٫۵ میلی متر باشد. ضخامت ماده آزمایش در این روش نباید کمتر از ۱٫۵ برابر قطر فرورونده باشد. از طریق سختی سنجی ویکرز می‌توان سختی فلزات خیلی سخت تا خیلی نرم را اندازه گرفت. محدودیت اصلی این روش سرعت کم آزمایش است. سختی سنجی ویکرز با نیروهای کمتر می تواند در میکروسختی سنجی به کار گرفته شود.

 

 سختی سنجی نوپ «HK

تست سختی سنجی نوپ روشی نسبتا جدید است که در ایالات متحده امریکا ابداع شد. در این روش از یک هرم الماسی استفاده می شود که قطر حفره بزرگ ایجاد شده توسط آن هفت برابر قطر کوچکش و در حدود سی برابر عمق آن است. سختی سنجی نوپ به طور خاص برای مواد بسیار ترد و صفحات نازک استفاده می‌ شود. در این روش دندانه‌ی الماسی بر روی سطح پولیش شده با نیرویی مشخص (معمولا ۱۰۰ گرم) در زمانی مشخص نگه داشته و نتیجه آن نیز به وسیله میکروسکوپ نوری اندازه گیری می‌شود.

امتیاز این نوع فرو رونده در مقایسه با فرو رونده آزمون ویکرز در این است که طول فرورفتگی نوپ حدودا سه برابر قطر فرورفتگی ویکرز است و سختی را می توان با دقت بیشتری اندازه گیری کرد.

انجام تست سختی نوپ بر روی سطوح غیر تخت پیشنهاد نمی‌شود. چرا که نتایج تحت تاثیر انحنا قرار می‌گیرد حتی اگر شعاع انحنای سطح کاملا در راستای قطر کوچک دندانه باشد. یکی از محدودیت های این روش نسبت به ویکرز این است که به دلیل نفوذ کمتر فرو رونده، تست نوپ حساسیت بیشتری به شرایط سطحی نمونه دارد. این روش را مانند روش ویکرز می توان در مقیاس میکرو نیز به کار گرفت.

سختی سنجی راکول «RH»

 

 

روش راکول عمق نفوذ پایدار ایجاد شده توسط یک نیرو که بر روی نفوذ کننده اعمال شده را اندازه می گیرد. ابتدا یک نیروی اولیه ۱۰ کیلوگرمی به عنوان “پیش بار” با استفاده از نفوذ کننده به نمونه وارد می شود. سپس، بار اضافی که “بار اصلی” نامیده می شود برای رسیدن به تمام بار مورد نیاز آزمون اعمال می شود. این نیرو برای مدت زمانی که از قبل تعیین شده نگه داشته می شود تا اجازه بازگشت الاستیک وجود داشته باشد. سپس این بار رها شده و تفاوت عمق ایجاد شده با دو نیرو اندازه گیری می شود. با استفاده از جدول تبدیل سختی استاندارد، مقدار سختی راکول برای نیروی اعمال شده، قطر نفوذ کننده و عمق نفوذ اندازه گیری می شود.

 

 

در روش راکول انواع فرو رونده و نیروهای مختلف را می توان به کار برد. مقیاس های مختلف راکول و نمونه های مورد آزمون در جدول زیر آورده شده است. در اکثر موارد برای اندازه گیری سختی فلزات از سه روش زیر بیشتر استفاده می شود:

 

 

  • راکول A که نیروی ۶۰ کیلوگرم را اعمال می کند.
  • راکول B که نیروی ۱۰۰ کیلوگرم را اعمال می کند.
  • راکول C که نیروی ۱۵۰ کیلوگرم را اعمال می کند.

 

 

عدد سختی راکول بدون حرف پیشوند، بی معنی است. فولاد سخت شده در مقیاس راکول C با سنبه الماسی و بار اصلی ۱۵۰ کیلوگرم آزمایش می شود. دامنه مفید این مقیاس از حدود ۲۰RC تا ۷۰RC است. مواد نرم تر معمولا در مقیاس B با گلوله فولادی به قطر ۰٫۱۵ سانتی متر یا یک شانزدهم اینچ و بار اصلی ۱۰۰kg اندازه گیری می شوند. دامنه این مقیاس از ۰RB تا ۱۰۰RB متغیر است. مقیاس راکول A با فرورونده الماسی و بار اصلی ۶۰ کیلوگرم نیز گسترده ترین مقیاس سختی راکول است و برای موادی از برنج آنیل شده تا کاربیدهای سمانته شده به کار می رود.

سختی به انگلیسی (Hardness) به عنوان قابلیت ماده به مقاومت در برابر تغییر شکل دائم یا نفوذ یک نفوذکننده (indenter) به سطح آن تعریف می‌شود. سختی، میزان مقاومت سطح ماده در برابر تغییر شکل دائم یا پلاستیک (غیر الاستیک) است. از آنجایی که در هنگام تست میزان سختی ماده، نفوذکننده به سطح فشار داده می‌شود، سختی را می‌توان به عنوان میزان مقاومت ماده در برابر نیروی فشاری نیز تعریف کرد. هر چه سختی یک ماده بیشتر باشد دیرتر خراش برمی‌دارد. پنج معیار مهم جهت سنجش سختی وجود دارد

سختی سنجی برینل، اولین روش سختی سنجی استاندارد مقاومت در برابر نفوذ است که در سال 1900 میلادی توسط J. A. Brinell ارائه گردید و به طور گسترده مورد استقبال قرار گرفت. سختی برینل یکی از معیارهای سختی است که بر اساس مقاومت مواد در برابر فرورونده کروی شکل از جنس فولاد یا کاربید تنگستن سختی آن‌ها را تعیین می‌کند.

آزمایش برینل معیار خوبی برای سختی سنجی است، ولی محدودیت هایی نیز دارد. یكی از این محدودیت ها مناسب نبودن آن برای مواد بسیار سخت می باشد. در این موارد، ساچمه اكثراَ تغییر شكل می دهد. همچنین برای قطعات خیلی نازك که احتمالاَ عمق حفره ایجاد شده بیشتر از ضخامت قطعه باشد، این روش مناسب نیست. یكی دیگر از محدودیت های روش برینل مناسب نبودن آن برای قطعاتی است که سطح آن ها سخت شده باشد.

در این موارد ممكن است عمق حفره ایجاد شده از ضخامت لایه سخت شده بیشتر باشد و در نتیجه نرمی مغز قطعه، نتیجه آزمون را بی اعتبار نماید. از طرفی آزمایش برینل محاسن متعددی هم دارد. چون قدمت آن زیاد و كاملاَ جا افتاده است، بیشتر مردم با آن آشنایی داشته و عموماَ نتایج آزمایشات برینل، در صنایع مورد قبول واقع گردیده است. این آزمایش را می توان سریع و معمولا در كمتر از دو دقیقه انجام داد. صرفنظر از قیمت و هزینه اولیه دستگاه، انجام آزمایش معمولا ارزان تمام می شود و در نهایت وجود نقایص درونی مواد از جمله وجود یك نقطه سخت و یا یك حفره، اثر بزرگی در نتیجه آزمایش برینل نخواهد داشت.

برای محاسبه سختی به روش برینل از رابطه زیر استفاده می شود:

که در آن پارامتر ها به صورت زیر تعریف می شوند:

L نیروی اعمال شده در آزمون بر حسب Kg

D قطر گلوله بر حسب mm

d قطر فرو رفتگی ایجاد شده بر حسب mm

سختی ویکرز ( Vickers hardness) یکی از معیارهای سختی است که بر اساس مقاومت مواد در برابر فرورونده هرمی شکل از جنس الماس سختی آن‌ها را تعیین می‌کند. سختی‌سنجی به این روش اولین بار در سال ۱۹۲۲ توسط اسمیت و ساندلند در ویکرز لیمیتد به عنوان جایگزینی برای سختی برینل توسعه یافت.

فرورونده بکار رفته در این روش، الماس هرمی با قاعده مربع شکل است که سطوح مقابل آن با زاویه ۱۳۶ درجه به یکدیگر می‌رسند.به دلیل شکل ایندنتور این روش آزمون هرم-الماسی نیز نامیده می شود.

عدد سختی هرم-الماسی ( DPH ) و یا سختی ویکرز ( HV ) مانند روش برینل به صورت بار تقسیم بر مساحت فرورفتگی تعیین می گردد. در عمل این مساحت از مقادیر میکروسکوپی طول ها و قطر های اثر محاسبه می شود. گستره بار اعمالی در این روش معمولا بین 1 الی 120 کیلوگرم می باشد. جداولی وجود دارد که مقدار سختی را با توجه به قطر اثر خوانده شده بدست آورد. همچنین می توان از رابطه زیر سختی را محاسبه نمود: 

در این فرمول L نیروی بارگزاری شده بر حسب کیلوگرم و d قطر اثر مربع شکل بر حسب میلیمتر مربع می باشد.

از سختی سنج ویكرز اصولا در پژوهش ها استفاده می شود. یكی از مزایای سختی سنج ویكرز كه بعضی از كاربران این دستگاه به آن اعتراف كرده اند، دقت اندازه گیری ابعاد فرو رفتگی حاصله است. اندازه گیری قطر یك مربع، بسیار دقیق تر از اندازه گیری قطر یك دایره است زیرا برای اندازه گیری قطر دایره بایستی فاصله دو خط مماس بر دایره اندازه گرفته شود. روش ویكرز، نسبتا سریع بوده و با آن می توان سختی نمونه های نازك تا 0.006 اینچ ضخامت را اندازه گرفت. به نظر می رسد كه امكان مسطح شدن ایندنتور ویكرز كمتر از ایندنتور برینل باشد.

از معایب آزمایش سختی سنجی ویکرز این است كه این آزمایش، مخرب بوده و سرعت اجرای آن كمتر از آزمایش برینل و راكول است و سطح قطعه نمونه را بایستی قبل از آزمایش پرداخت نمود كه این كار وقت زیادی را می گیرد. اگرچه آزمایش ویكرز بسیار دقیق تر از راكول و برینل است ولی قیمت دستگاه آن نیز گرانتر می باشد. در مقابل، نتایج آزمایش ویكرز در سطح وسیعی از صنایع پذیرفته شده است.

سختی راکول  (Rockwell Hardness) یکی از معیارهای سختی است که بر اساس مقاومت مواد در برابر فرورونده با اعمال بار بزرگتر در مقایسه با بار اولیه سختی آنها را تعیین می‌کند. معیارهای مختلفی برای این سختی وجود دارد که هرکدام توسط یک حرف انگلیسی نشان داده می‌شود. این روش سختی‌سنجی توسط استنلی راکول در ۱۹۱۹ ابداع شد.

در روش سختی سنجی راکول ابزاری وجود دارد که با استفاده از آن می توان سختی را مستقیماً خواند. اساس کار این روش اندازه گیری اختلاف عمق نفوذ در ماده است.

در روش راکول ابتدا یک نیروی اولیه ۱۰ کیلو گرم ( preload) یا (minor load) با استفاده از نفوذ کننده به نمونه وارد می شود که سبب نفوذ اولیه شده و نفوذ کننده در مکان نگه داشته شده و صفحه نمایش بر روی عدد صفر تنظیم می شود. سپس، بار اضافی که major  load  نامیده می شود برای رسیدن به تمام بار مورد نیاز آزمون اعمال می شود. این نیرو برای مدت زمان از پیش تعیین شده(dwell time) نگه داشته می شود تا اجازه بازگشت الاستیک وجود داشته باشد. سپس این بار رها شده در حالیکه minor load هنوز وجود دارد. این آزمون تفاوت عمق ایجاد شده با دو نیرو را اندازه گیری می کند. با استفاده از جدول تبدیل سختی استاندارد، مقدار سختی Rockwell برای نیروی اعمال شده، قطر نفوذ کننده و عمق نفوذ اندازه گیری می شود.

سختی یک عدد بدون بعد است و عدد بیش تر در هر مقیاس به معنی ماده سخت تر می باشد.

در روش راکول انواع فرو رونده و نیروهای مختلف را می توان به کار برد و هر ترکیب از این دو معرف مقیاس راکول مخصوصی است. در اکثر موارد برای اندازه گیری سختی فلزات از سه روش زیر بیشتر استفاده می شود:

راکول A :

که نیروی 60 کیلوگرم را اعمال می کند

راکول B :

که نیروی 100 کیلوگرم را اعمال می کند

راکول C :

که نیروی 150 کیلوگرم را اعمال می کند

سختی راکول  (Rockwell Hardness) یکی از معیارهای سختی است که بر اساس مقاومت مواد در برابر فرورونده با اعمال بار بزرگتر در مقایسه با بار اولیه سختی آنها را تعیین می‌کند. معیارهای مختلفی برای این سختی وجود دارد که هرکدام توسط یک حرف انگلیسی نشان داده می‌شود. این روش سختی‌سنجی توسط استنلی راکول در ۱۹۱۹ ابداع شد.

در روش سختی سنجی راکول ابزاری وجود دارد که با استفاده از آن می توان سختی را مستقیماً خواند. اساس کار این روش اندازه گیری اختلاف عمق نفوذ در ماده است.

در روش راکول ابتدا یک نیروی اولیه ۱۰ کیلو گرم ( preload) یا (minor load) با استفاده از نفوذ کننده به نمونه وارد می شود که سبب نفوذ اولیه شده و نفوذ کننده در مکان نگه داشته شده و صفحه نمایش بر روی عدد صفر تنظیم می شود. سپس، بار اضافی که major  load  نامیده می شود برای رسیدن به تمام بار مورد نیاز آزمون اعمال می شود. این نیرو برای مدت زمان از پیش تعیین شده(dwell time) نگه داشته می شود تا اجازه بازگشت الاستیک وجود داشته باشد. سپس این بار رها شده در حالیکه minor load هنوز وجود دارد. این آزمون تفاوت عمق ایجاد شده با دو نیرو را اندازه گیری می کند. با استفاده از جدول تبدیل سختی استاندارد، مقدار سختی Rockwell برای نیروی اعمال شده، قطر نفوذ کننده و عمق نفوذ اندازه گیری می شود.

سختی یک عدد بدون بعد است و عدد بیش تر در هر مقیاس به معنی ماده سخت تر می باشد.

در روش راکول انواع فرو رونده و نیروهای مختلف را می توان به کار برد و هر ترکیب از این دو معرف مقیاس راکول مخصوصی است. در اکثر موارد برای اندازه گیری سختی فلزات از سه روش زیر بیشتر استفاده می شود:

راکول A :

که نیروی 60 کیلوگرم را اعمال می کند

راکول B :

که نیروی 100 کیلوگرم را اعمال می کند

راکول C :

که نیروی 150 کیلوگرم را اعمال می کند

روش لیب (LEEB) یکی از متداول ترین روش های سختی سنج های پرتابل می باشد و تنها روش سختی سنج های پرتابل است که به صورت استاندارد درآمده است. استانداردهای ASTM A956  و DIN 50156، سختی سنجی به روش لیب را شرح می دهند.